Зимен фест със София – евростолица на спорта“ край х.

...
 Зимен фест със София – евростолица на спорта“ край х.
Коментари Харесай

Откриват първа шейни-зона на Витоша

 

Зимен фест със „ София – евростолица на спорта “ край х. „ Алеко “ под мотото „ Открий, забавлявай се, изживей “

 

Първата на Витоша обособена зона за втурване с шейни ще бъде открита по самодейност на „ София – европейска столица на спорта тази събота, на 23 януари, в границите на Витоша зимен фест 2021. Традиционният към този момент снежен празник  край хижа Алеко ще сложи начало на богатата годишна стратегия от интензивности в календара на Фондацията. Фестивалът бе иницииран от „ София – европейска столица на спорта “ и се организира за шеста поредна зима, като продължение на Световния ден на снега. Глобалната самодейност се провежда за десети път и в този момент сплотява близо 110 фестивални, спортни и занимателни събития в световноизвестни зимни центрове, като част от интензивностите в чужбина този път поради здравните ограничения са онлайн.

 

ПЪРВАТА „ ШЕЙНИ ЗОНА “ НА ВИТОША Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ОЧАКВА. Първата профилирана зона за втурване с шейни ще бъде открита в събота със фамилна конкуренция. Мястото е малко над хижа „ Алеко “, на 250 м настрана, до остарелия ски-влек „ Боби “. От години софиянци се качват с шейни в планината, само че там няма къде да ги карат и нормално малчуганите вършат това по ски-писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега уредниците са оградили и почистили от шубраци и неравности обособения регион и чакат искащите да създадат първи спускания. Състезанията с шейни ще бъдат на фамилен принцип с елиминации по паралелни трасета с условие за присъединяване на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специфичен сет пред х. Алеко. Участието е със лични шейни и екипировки, като конкуренциите ще стартират в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои малко разкриване на новата зона.

 

ОТНОВО СУПЕР СНЕЖНИ АТРАКЦИИ. Тази година програмата на Витоша зимен фест още веднъж включва неповторими атракции. Планинско колоездене – зимно втурване за време ще се провежда за пети път в България, откакто дебютът му за страната бе навръх Витоша зимен фест през 2017 година Шоуто в планината в този момент ще стартира тъкмо в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с голям брой виражи, скокчета и благоприятни условия за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския въжен превоз. Домакините дават обещание доста страсти, екшън и положително въодушевление по време на атрактивното съревнование. „ По трасето ще бъдат завършени два или три скока и няколко трудности за повече атракции и екшън, “ разкри Ема Паунова, представител на уредниците и посочи, че тази зима заради характерната конюнктура участниците ще бъдат лимитирани до 60.

 

ЗИМЕН ПРАЗНИК ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА. „ Столична община и „ София – евростолица на спорта “ провеждат този състезателен празник за шеста поредна зима, като задачата е да забележим повече хора в планината, на чист въздух измежду природата. Тази година в календара, от общо над 100 събития на Фондацията, сме планували 26 интензивности в и към Витоша с цел да имат столичани и гостите на града повече благоприятни условия за деен метод на живот, за спорт и туризъм, “ съобщи Анатоли Илиев, зам.-председател на " София – евростолица на спорта ".  Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „ София – Европейска столица на спорта “ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „ Маратон ”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „ Александър логистик “, Българска асоциация ски свободен и рисков жанр, Сдружение на „ Витошки ски и сноуборд учебни заведения и клубове ”.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ АВТОБУСИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА В ДЕНЯ НА ФЕСТА. За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати спомагателни автобуси по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 година

 

СКИ - СПРИНТОВО БЯГАНЕ, ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ И АЛПИНИЗЪМ. Над плаца пред х. Алеко ще бъде подреден 100-метров великански слалом, по който децата да могат да тестват уменията си, като спечелилият във всяка двойка ще получи премия. Ски-учители ще оказват помощ гратис на дребните скиори да покачат уменията си. Веднага по-късно на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското състезание по ски-алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „ София – евростолица на спорта “ интензивно се включва „ Сдружението на витошките ски и сноуборд учебни заведения “. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе към хижа „ Алеко “. Така най-хубавите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многочислена аудитория. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на надпреварата по ски-алпинизъм ще бъде тъкмо в 10 ч. на плаца пред хижа Алеко. Организаторите ще прецизират до последно маршрута съгласно снежните и метео условия.

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ – ПОЛИГОН ЗА РАБОТА В ЛАВИННА ОБСТАНОВКА. В обособена зона експерти от „ Българска асоциация ски свободен и рисков жанр “ са планували Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за потреблението й. За по-малките гости на планината това ще стане посредством игри и надпревари за намиране на „ заровени в снега съкровища “. Зоната е до долна станция на остарелия влек „ Заека “ на плаца пред хижа Алеко, заниманията и игрите в нея ще стартират в 11.00 ч.

 

КОНКУРСИ ЗА СНЕЖНИ ФИГУРИ, КАРНАВАЛНА ВИЗИЯ И УКРАСА НА ШЕЙНА. Предвидени са доста занимателни игри, съревнования и състезания: за изработка на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, пердах със снежни топки и други За децата ще се грижат професионални аниматори с диджей, които ще обезпечат маски и карнавални аксесоари за декорация на шейните.

 

ДЕМОНСТРАЦИИ, ЗАБАВА, НАГРАДИ И НАСТРОЕНИЕ: Програмата за Феста в събота планува още голям брой демонстрации, надпревари, занимателни игри и викторини. Наред с конкуренцията по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да опитва гратис „ писалките “. Фестът включва още планинарски песни на спонтанната сцена, занимателни игри и викторини с награди.

 

ПРОГРАМА:

10.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х. Алеко

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

10.30 – 12.00 ч. Алпийски ски

11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (кратко разкриване на зоната в 11.45 ч.)

11.00 – 12.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона за работа с лавинна екипировка

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 – 13.15 ч. Ски-бягане - спринт

13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Награждавания на призьори ще се провеждат на обновената сцена пред х. Алеко и незабавно след края на съответната конкуренция.

 

ГЛОБАЛНА СНЕЖНА ЕМОЦИЯ. Деня на снега се празнува годишно в десетки страни и е отдаден на желанието на хората да живеят интензивно, да спортуват, да се отдават на физически и занимателни занимания през зимата, да се любуват на страстите, които дават белите дисциплини. За десетте години от основаването си самодейността обединяваше по към 500 интензивности на сезон, с почти 960 участници на всяко едно събитие. Целта е да се стимулират децата сред 4 и 14 години да се срещнат и да заобичат белите спортове и занимания. Мотото на Световния ден на снега „ Открий, забавлявай се, изживей “ е обвързвано с незабравимите срещи със зимните спортове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР